گروه رسانا

تاریخچه-رسانا یا نیمه رسانا؟

 

در حالی که پایه‌ی مهندسی برق را نیمه‌رساناها تشکیل می‌دهند و در دنیای الکترونیک پیشتازی می‌کنند، قلب تپنده دانشکده‌ی مهندسی برق را ” رسانا” تشکیل می دهد.
شاید در روزهای تشکیل رسانا در سال ۷۶ و تبدیل نام “مجله برق” به “رسانا”، برای ورود به دنیایی بزرگتر و وسیعتر، نام رسانا در کنار ” انجمن علمی‌فرهنگی دانشکده‌ی مهندسی برق ” معنی پیدا می‌کرد، ولی با گذشت ۲۴ سال از آن روزها، به فضل خدا این “رسانا ” است که به عبارت ” انجمن علمی‌فرهنگی ” هویت می بخشد.
هرچند برای آنکه یادمان باشد که ۲۴ سال پیش از کجا شروع کردیم بر روی تابلوی اتاق رسانا نوشته‌ایم : ”انجمن علمی‌فرهنگی دانشکده‌ی مهندسی برق” ولی رسانا چیزی بزرگتر از یک انجمن علمی‌فرهنگی دانشجویی است. رسانا مجموعه‌ای از اساتید، مسئولان و دانشجویان دغدغه‌مندی است که با انجام فعالیت‌هایی، در حال تلاش برای به مقصد رساندن بار مسئولیتی هستند که به دوش دارند.
هویت ۲۴ ساله‌ی رسانا، شامل کوهی از تجربه و اعتبار است و این هویت را مرهون اساتید و دانشجویانی است که سال‌ها با دلسوزی، فرصت تجربه را به نسل‌های بعدی دادند. همانطور که نسل‌های پیشین، هدیه‌ای از جنس تجربه و اعتبار برای ما به‌ جا گذاشته‌اند، در حال حاضر هم اعضای فعال رسانا – که شکر خدا از افراد فرهیخته و با پشت کار جامعه می باشند – در تلاش‌اند که با استفاده از این هدایا، جامعه‌ای بهتر برای نسل‌های بعدی بسازند و با فداکاری‌ها و از خودگذشتگی‌هایشان، وقتی که می تواند بابت رشد شخصی‌شان شود را صرف پیشرفت جامعه و محیط پیرامون‌شان می‌کنند؛ هر چند که این پیشرفت جمعی باعث رشد شخصی افراد هم می‌شود و این زمان صرف شده، هم‌افزایی دارد.

ماهیت رسانا

رسانا یک گروه نیست ، چرا که افراد یک گروه ویژگی های مشترک یا اهداف مشترک دارند ، این در حالی است که افراد فعال در رسانا طیف وسیعی از ویژگی های شخصیتی و عقیدتی و همچنین طیف وسیعی از اهداف مختلف علمی ، فرهنگی ، هنری و … را دارا می باشند.
رسانا در اصل یک “بستر” است. بستری که پذیرای گروه های مختلف دانشجویی است. این بستر با در اختیار گذاشتن امکانات مختلف ( نظیر مکان برگزاری جلسات ، مکان انجام پروژه ها ، حمایت های مالی و … ) و تجربه های گوناگون به این گروه ها ، این گروه ها را به سمت هدفشان هدایت می کند. از نگاه دیگر هر کدام از این گروه ها ، بخشی از هویت رسانا را تشکیل می دهند .
مهمترین تلاش مسوولین رسانا در راستای این است که فضای بهتری را برای کار کردن این گروه ها در کنار هم فراهم کنند و منابع را طوری مدیریت کنند که این بستر روز به روز رشد کند تا بتواند به تمام گروه ها و دانشجویان علاقه¬مند ، تجارب و امکانات مورد نیازشان را بدهد.رسانا یک گروه نیست، چرا که افراد یک گروه ویژگی‌های مشترک یا اهداف مشترک دارند، اما افراد فعال در رسانا طیف وسیعی از ویژگی‌های شخصیتی و عقیدتی و همچنین طیف وسیعی از اهداف مختلف علمی، فرهنگی، هنری و … را تشکیل می‌دهند.
رسانا در اصل یک “بستر” است. بستری که پذیرای گروه‌های مختلف دانشجویی است. این بستر با در اختیار گذاشتن تجربه‌های گوناگون و امکانات مختلف (نظیر مکان برگزاری جلسات، مکان انجام پروژه‌ها، حمایت‌های مالی و …) این گروه‌ها را به سمت هدفشان هدایت می‌کند. از نگاه دیگر هر کدام از این گروه‌ها، بخشی از هویت رسانا را تشکیل می‌دهند.
مسئولین رسانا تلاش می‌کنند که فضای بهتری را برای فعالیت این گروه‌ها در کنار هم فراهم کنند و منابع را طوری مدیریت کنند که این بستر روز به روز رشد کند تا بتواند به تمام گروه‌ها و دانشجویان علاقه‌مند، تجارب و امکانات مورد نیازشان را بدهد.

فرهنگ رسانایی

همانطور که گفته شد، رسانا بستری است که پذیرای طیف وسیعی از دانشجویان با عقاید و ویژگی‌های شخصیتی متفاوت است. بدیهی است که شرط اول برای برپا ماندن چنین بستری، ” احترام گذاشتن” به عقاید و دیدگاه‌های مختلف است. احترامی که تلاش می‌کنیم در ابعاد مختلف انسانی زبان‌زد باشد و بتوانیم به عنوان نخبگان این جامعه، الگویی مناسب به نسل‌های بعد ارائه دهیم. یکی دیگر از مهمترین فرهنگ‌های رسانا، ” تفکر زندگی جمعی” است به طوری که سعی می‌کنیم در رسانا، علاوه بر خوب برگزارشدن هر فعالیت، به موارد مهمتری از جمله صلاح و مصلحت دانشجویان برگزارکننده آن فعالیت نیز بهای قابل توجهی دهیم. برای همین بیش از آنکه دلسوز یک فعالیت باشیم، دلسوز افراد برگزارکننده آن هستیم. در رسانا در کنار تمام مشغله‌هایی که داریم، به فکر یکدیگر هستیم و در جنبه‌های مختلف زندگی (نظیر مسائل درسی و کاری، مشکلات دانشگاه، مشکلات جامعه و … ) به هم کمک می‌کنیم.

در کنار تمام فعالیت‌های علمی و فرهنگی، همیشه سعی می‌کنیم فضایی شاداب و سرزنده را ایجاد کنیم و بهترین خاطرات دوران دانشجویی‌مان را در کنار هم بسازیم.

مکان رسانایی

اتاق رسانا در طبقه همکف دانشکده برق قرار دارد. علاوه بر این اتاق، رسانا یک آزمایشگاه به نام آزمایشگاه «منفی یک» در ساختمان جنوبی برق نیز دارد. اتاق رسانا معمولا مکان برگزاری جلسات مختلف است و در آزمایشگاه نیز پروژه‌ها و جلسات مختلف علمی برگزار می‌شود.
سایت رسانا
ایمیل رسانا
کانال تلگرام

فعالیت‌های علمی

  • سمینار علمی

    اعضای رسانا جزو اولین پایه‌گذاران سمینارهای تخصصی دانشجویی در کشور بوده‌اند و خدا را شاکریم که از سال ۸۱ هر ساله در اسفندماه، این سمینار برگزار می‌شود. تیم برگزاری سمینار در اردیبهشت‌ماه هر سال تشکیل می‌شود و این سمینار نتیجه‌ی تلاش یک تیم ۴۰ نفره از دانشجویان به مدت ۱۰ ماه زیر نظر یکی از اساتید دانشکده است. این سمینار پذیرای اساتید برجسته داخلی و خارجی است و هدف از برگزاری آن تلاش برای ارتباط بیشتر صنعت و دانشگاه و حل مشکلات جدی موجود در جامعه و صنعت است. در کنار سمینار، هر ساله یک نمایشگاه نیز در دانشگاه برگزار می‌شود که در آن سعی می‌شود زمینه‌های کاری مختلف با موضوعی خاص، به دانشجویان معرفی شود. این نمایشگاه پذیرای شرکت‌های فعال در صنعت می‌باشد.
    سمیناری در اسفندماه ۹۴ با تمرکز بر موضوع پیوند میان آب و انرژی برگزار شد. در گزارش‌های معتبر داخلی و خارجی، بزرگترین مشکل کشور در سال ۲۰۱۶ موضوع آب و انرژی بیان شده‌بود، در نتیجه اعضای رسانا تصمیم گرفتند سمیناری با این موضوع برگزار کنند تا با قدم نهادن در این زمینه، مشکلات جدی کشور را با راه حل‌های عملی برطرف سازند و با اطلاع رسانی بیشتر، این موضوع را که در آینده‌ای نزدیک مشکل‌ساز خواهد شد، مورد توجه سایر دانشگاه‌ها و دانشجویان کشور قرار دهند.
    برای دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با این سمینار می‌توانید به سایت و کانال‌های اطلاع‌رسانی زیر مراجعه کنید:

    سایت :
    enerwat.sharif.ir
    کانال تلگرام :
    https://telegram.me/EnerWat
    صفحه اینستاگرام :
    https://instagram.com/enerwat

  • مسابقات رباتیک شریف کاپ

    این مسابقات که در سال ۹۰ شکل گرفته است ، در شهریور هر سال تحت نظر یکی از اساتید دانشکده برگزار می¬شود . تیم برگزاری این مسابقات در اسفندماه هر سال شکل میگیرد و این مسابقات حاصل تلاش یک تیم ۲۰ نفره از دانشجویان به مدت ۷ ماه است. این در حالی است که بیش از ۱۰۰ نفر از دانشجویان در روزهای برگزاری آن درگیر هستند و به پایدار ماندن همچین رویدادی کمک می کنند. در این مسابقات که به هدف سوق دادن دانشجویان کشور به پروژه های عملی ( در کنار بحث های تئوری ) برگزار می¬شود ، تلاش می شود که لیگ های مختلف ، شامل حل مسائلی باشد که مهارت های ضروری و مطرح صنعت در آن ها پررنگ باشد و به واسطه مسابقات مختلف ، دانشجویان مهارت های عملی مورد نیاز صنعت جامعه را فراگیرند. قابل ذکر است که در سال ۹۴ توانستیم پذیرای ۳۰۰ نفر از دانشجویان و دانش آموزان نخبه این مرز و بوم در ۱۱ لیگ مختلف باشیم.
    سایت مسابقات شریف کاپ ۲۰۱۵ برای اطلاعات بیشتر در ادامه آورده می شود:
    http://sharifcup.sharif.ir
  • ورکشاپ‌های شریف کاپ

    از سال ۹۱ تا کنون، در مرداد ماه هر سال، رسانا مجموعه ای از کارگاه‌های آموزشی برگزار می‌کند. این کارگاه‌ها با هدف آموزش مهارت‌های علمی که مورد نیاز جامعه صنعتی کشور می‌باشد و در درس‌های روزمره دانشکده آموزش داده نمی‌شود، برگزار می‌شود. تیم برگزاری این کارگاه ها اردیبهشت هر سال شکل میگیرد و حدود ۴۰ نفر از دانشجویان در برگزاری چنین رویدادی همکاری میکنند. خدا را بابت شرکت دانشجویان از نقاط مختلق کشور در این کارگاه ها، شاکریم و امیدواریم بتوانیم با آموختن مهارت های علمی مورد نیاز کشور، به دانشجویان مهارت های لازم را جهت حل مسائل مختلف کشور بدهیم.

    موضوعات این کارگاه ها بسته به صلاح دید برگزارکنندگان و نیاز جامعه در سال های گذشته متفاوت بوده است.

    موضوعات این کارگاه در سال ۹۴ به شرح زیر بوده است:

    • مبانی رباتیک
    • رباتیک پیشرفته
    • پردازش تصویر با میکروکنترلر ARM
    • آموزش میکروکنترلر ARM (مقدماتی تا پیشرفته)
    • برنامه نویسی برای سیستم عامل اندروید
    • بینایی ماشین با OpenCV
    • موتور بازی سازی Unity
    • برای مطالعه بیشتر جزئیات می‌توانید به سایت (http://sharifcup.sharif.ir) مراجعه کنید.
  • طرح پروژه‌های صنعتی

    از آبان ماه سال ۹۴ تا کنون ، رسانا طرحی را آغاز کرده است که هنوز در مراحل مقدماتی خود به سر می برد. در این طرح که هسته مرکزی آن را ۱۲ نفر از اعضای رسانا تشکیل می دهند ، هدف یافتن مسائل مطرح صنعتی کشور و آشنا کردن دانشجویان با مشکلات و حل مشکلات توسط دانشجویان کشور است.
    در این طرح پس از یافتن لیستی از شرکت های مطرحی که پروژه های تحقیقاتی اصلی کشور را در دست دارند ، تعدادی از این شرکت ها انتخاب می شوند. پس از صحبت با مدیران و مسوولان این شرکت ها ( CEO and R&D manager ) تعدادی از پروژه های فعال در این شرکت ها شناخته می شود.
    از طرف دیگر با توجه به علاقه دانشجویان برای شرکت در این طرح و ثبت نام بیش از ۱۲۰ نفر از دانشجویان در این طرح ، بر اساس پایگاه داده ای که حاصل ثبت نام دانشجویان است و شامل مشخصات شخصی ، راه های برقراری تماس ، میزان وقتی که در هفته گذاشته می شود ، علاقه مندی ها و زمینه های فعالیت و …. می باشد ، تیم های مختلفی شکل می گیرد و به حل این مشکلات می پردازند. قابل ذکر است که در طول انجام این پروژه ، دانشجویان با شرکت ارائه دهنده پروژه در ارتباط هستند و تلاش می شود که هر هفته یک جلسه در آن شرکت حضور یابند. با توجه به خلا بزرگی که در موقعیت های مختلف صنعت قرار دارد ، شرکت های زیادی خواستار شرکت در همچین طرحی هستند.
    قابل ذکر است که این پروژه در مواردی که شرایط لازمه برقرار باشد ، به عنوان پروژه کارشناسی یا کارآموزی شخص حساب می شوند و این امر موجب شده است که علاوه بر جهت دار شدن و مفید واقع شدن پروژه کارشناسی و کارآموزی ، این پروژه ها جزو فعالیت های امور درسی دانشجویان به حساب آید و بار تحصیلی آن ها را کاهش دهد.
    قابل ذکر است که این طرح در حال گذراندن مراحل مقدماتی خود است و در ماه های گذشته توانسته ایم که ۱۷ نفر از دانشجویان را در طول این پروژه ها با فضای کسب و کار حرفه ای آشنا کنیم . قابل ذکر است که در اکثر موارد فرصت های کاری مناسبی نیز برای این افراد فراهم شده است و دانشجویان در صورت تمایل قادر به ادامه ی همکاری با آن شرکت ها به همراه مزایا ( پرداخت حقوق ، بیمه و …. ) بوده اند.
  • دوره makathone

    در اسفندماه سال ۹۴ برای اولین بار در ایران، رسانا با همکاری ” مرکز تجاری سازی دستاوردهای دانشجویی” اقدام به برگزاری دوره ماکاتون در دانشگاه شریف کرد. این دوره نیز مراحل مقدماتی خود را طی می‌کند و امید داریم در آینده به پختگی بیشتری در این عرصه برسیم. تیم برگزاری ماکاتون متشکل از ۸ نفر، در تلاش هستند که فاصله میان صنعت و دانشگاه را کمتر کنند و به دانشجویان علاقه‌مند فرصت دهند که کسب و کار خودشان را ایجاد کنند.
    ماکاتون، یک دوره‌ی یک هفته‌ای می‌باشد که در سه روز اول هفته، مبانی مربوط به مفاهیم تجارت (نظیر بازاریابی، مدیریت مالی، مدیریت نیروی انسانی و …) آموزش داده می‌شود و در صورت لزوم، یک کارگاه برای آموزش دانش فنی مورد نیاز (نظیر کارگاه کار با میکروکنترلر ARM و ماژول sim908 و …) به صورت فشرده برگزار می شود. (برای مثال در غالب دو کارگاه ۸ ساعته در دو روز متوالی)
    پس از آن به دانشجویان برای حل یک موضوع خاص (برای مثال کشاورزی هوشمند IOT)، دو الی سه روز (۲۴ ساعته) فرصت داده می‌شود تا یک راهکار عملیاتی ارائه کنند. منظور از یک راهکار عملیاتی آن است که در پایان این مدت، هر تیم باید یک محصول ساخته باشد. (برای مثال سیستم آبیاری قطره‌ای کنترل شونده از طریق gsm)
    لازم به ذکر است که وسایل مورد نیاز هر تیم به آن تیم داده می‌شود. اگر تیمی قطعه یا وسیله‌ی خاصی نیاز داشته باشد، موظف به تهیه آن است. (لیست وسایلی که در این سه روز به هر تیم داده می شود از قبل مشخص است)
    در پایان این مدت، تیم‌ها داوری می‌شوند و در داوری، علاوه بر سنجیدن معیارهای فنی، به معیارهای کسب و کار نیز توجه خاصی می‌شود.
    به سه تیم برتر کمک هزینه‌ی تجاری‌سازی پرداخت می‌شود.
    قابل ذکر است که موضوعات انتخاب شده برای هر ماکاتون با توجه به صحبت با فعالان صنعت و نیاز جامعه صنعتی کشور انتخاب می‌شود. پس از ماکاتون، تیم‌ها می‌توانند در برنامه شتاب‌دهی شش ماهه‌ای که مرکز “تجاری سازی دستاوردهای دانشجویی ” برگزار می‌کند، نمونه‌ی اولیه محصول خود (MVP) را پرورش دهند و پس از طی کردن مراحل لازم، آن را به فروش برسانند.

  • دوره های تابستانی رسانا

    این دوره شامل برنامه‌هایی مختص دانشجویان دانشکده و به صورت رایگان است. از سال ۸۱ تا کنون، هر ساله رسانا در تابستان دوره ” آموزش کار با میکروکنترلر ” را برگزار کرده‌است. این دوره، معمولا شامل ۴ جلسه تئوری و ۴ جلسه آزمایشگاه است.
    در برخی سال‌ها رسانا در کنار این کارگاه، کلاس‌های مختلفی نظیر پردازش تصویر و آموزش زبان برنامه نویسی پایتون و
    php و … برگزار کرده است.
    از سال ۹۱ تا کنون، پس از کلاس‌های میکروکنترلر رسانا، تیم‌های مختلفی برای شرکت در مسابقات شریف‌کاپ شکل گرفته و بچه‌های رسانا با راهنمایی این تیم‌ها، سعی داشتند محیط مناسبی را برای تجربه فعالیت‌ها و آموزه‌های عملی و کار تیمی فراهم کنند.
    امسال هم برنامه تابستانی رسانا را در پنج زمینه دنبال کردیم :
    ۱) برگزاری کلاس های میکروکنترلر
    ۲) برگزاری کارگاه‌های یادگیری متلب
    ۳) برگزاری کارگاه‌های طراحی وب‌سایت‌های شخصی
    ۴) برگزاری کارگاه‌های یادگیری یادگیری ماشین
    ۵) برگزاری کارگاه‌های یادگیری استنتاج آماری

  • گروه علمی رسانا

    این گروه که شامل حدود ۶ نفر از دانشجویان است، برگزاری فعالیت‌های زیر را در طول سال به عهده دارد:
    برگزاری بازدیدهای علمی از مراکز تحقیقاتی و کارخانه‌های مختلف واقع در استان تهران:
    با برگزاری بازدیدهای علمی مختلف از مراکز تحقیقاتی سعی در افزایش دید کاربردی دانشجویان داریم و امیدواریم آشنایی لازم با فضای صنعت در این بازدیدها صورت گیرد. اکثر این بازدیدها به صورت یک روزه (در حدود ۶ ساعت) برگزار می‌شود و در طول این برنامه، مرکز میزبان با ارائه مطالب علمی، حوزه‌های فعالیت‌های خود را مشخص می کند.
    برگزاری ورکشاپ‌های عملی در طول سال برای دانشجویان دانشکده:
    این ورکشاپ‌ها تنها برای دانشجویان دانشکده برگزار می‌شود و اکثر این کارگاه ها ظرفیتی ۲۰ نفره دارند. تلاش می‌شود که در این ورکشاپ‌ها، از دانشجویان با سال‌های بالاتر (ارشد یا دکتری) به عنوان مدرس دعوت شود. هزینه‌ی این کارگاه‌ها برای دانشجویان بسیار ناچیز است.
    برگزاری کلاس‌های حل تمرین برای دانشجویان:
    بسته به تقاضای دانشجویان، در هر ترم، کلاس‌های حل تمرین برای درس‌های مختلف برگزار می‌شود.

فعالیت‌های فرهنگی

  • جلسات گروه فرهنگی

  • برگزاری چهار بازدید علمی – فرهنگی ۳ روزه در سال

  • برگزاری جلسات دوشنبه ها

  • برگزاری چهار جشن در سال

خیریه رسانا

  • برگزاری بازارچه خیریه

  • همکاری با مجتمع نیکوکاری رعد

  • بازدید از مراکز بهزیستی

  • تشویق دانشجویان به شرکت در فعالیت های خیریه خارج از دانشگاه